• O Zupowiczu
  • Zupy
  • Przystawki
  • Makarony
  • Recenzje
  • O Zupowiczu
  • Zupy
  • Przystawki
  • Makarony
  • Recenzje
  • Zupowicz
  • Recenzje
  • Hana Sushi, czyli o wadach święta zakochanych

Hana Sushi, czyli o wadach święta zakochanych

Posted on Mar 2nd, 2019
by Wojciech Duś
Kategorie:
  • Recenzje
Hana Sushi for. Wojciech Duś/Zupowicz.pl

Pech chciał, że wybrałem się do Hana Sushi w Walentynki. Nikomu nie polecam.

Nie rozumiem skąd ten pomysł na menu waletynkowe. Podczas mojej krótkiej wizyty w Hana Sushi widziałem kilka osób, które zrezygnowały z jedzenia, właśnie z powodu tego walentynkowego menu. A raczej z tego powodu, że w menu nie było ich ulubionych potraw, bo w święto zakochanych wybór był znacznie mniejszy.

Generalnie do restauracji o nieco lepszym standardzie, a taką jest z pewnością knajpa polecana przez Michelina nie idzie się tylko jeść. Idzie się tam żeby poczuć się lepiej. Żeby kelner był dla nas miły, żeby nam doradzał i uśmiechał się jak najmniej fałszywie. Tego niestety w Hana Sushi brakuje. Jest w obsłudze coś korporacyjno-fastfoodowego (może miałem pecha do kelnerki).

Na dobry początek zamówiłem ebi gyoza, czyli ręcznie lepione koreańskie pierożki z krewetką i warzywami. Z łakomstwa nie poczekałem i pierwszym pierożkiem się poparzyłem. Smak drugiego udało mi się już docenić. Ebi gyoza są pyszne i przepyszne. Aczkolwiek 4 pierożki wielkości dwuzłotówki w cenie 17 zł uważam za pewną przesadę. Rozumiem, że płacimy nie tyle za składniki, co za kunszt kucharza, ale heloł.

Ebi gyoza w Hana Sushi są pyszne i przepyszne. Aczkolwiek 4 pierożki wielkości dwuzłotówki w cenie 17 zł uważam za pewną przesadę.

Zresztą jak już jesteśmy przy cenach to nie rozumiem czemu sushi jest w Polsce trzy razy droższe niż inne restauracje. Na normalny obiadowy posiłek w polskich sushi restauracjach trzeba wydać co najmniej 100 złotych. Jeśli z piciem i żoną/dziewczyną/chłopakiem/mężem to 300 złotych wyparowuje z portfela. I to wszystko za ryż okraszony rybą. Oby powstawało coraz więcej sushi barów w Krakowie bo innego sposobu na choć delikatne obniżenie cen jak konkurencja jeszcze nie wymyślono.

Wracając do jedzenia. Po ebi gyoza zamówiłem dwa zestawy uromaki i jeden, nieobecny zresztą w menu, zestaw nigiri. Jeśli chodzi o nigiri to nie mam na jego temat nic złego do powiedzenia. Było po prostu doskonałe. Co prawda kelner nie potrafił nazwać wszystkich ryb w zestawie (jest to o tyle dziwne, że sam je zaczął wymieniać), ale dla smaku nie miało to znaczenia 🙂



Natomiast uromaki były dla mnie zbyt barokowo przeładowane. Dotyczyło to zarówno smaku jak i kolorystyki. Nie mówię, ze były niesmaczne, bo bym bluźnił, ale po prostu było tam za dużo grzybów w barszcz. Sami zresztą zobaczcie na zdjęciu jak wyglądają. Jakby się urwały z parady równości. 🙂

Hana Sushi fot. Wojciech Duś/Zupowicz.pl

Powiedzmy sobie jasno. Sushi w Hana Sushi jest wyśmienite. Delikatne powody do niezadowolenie nie przesłaniają tego co najważniejsze. Jakości jedzenia. Że trochę narzekam? Jakbym pisał laurkę byłoby nudno 🙂 Po prostu nie idźcie do Hana Sushi w walentynki, w pozostałe 364 dni w roku (a raczej mniej bo w poniedziałki nieczynne) powinno być ok.

Hana Sushi
Kupa 12
30-057 Kraków

Rachunek za dwie osoby (z napiwkiem), które się nie objadły i wyszły całkiem zadowolone wyniósł 210 zł.

Wojciech Duś

Absolwent Technikum Gastronomicznego w Krakowie, gdy mieściło się jeszcze na ulicy Siennej. W zawodzie jednak nie pracował, wybrał profesję dziennikarską. Jest wynalazcą słynnej jajecznicy z surowymi żółtkami. Uwielbia kuchnię azjatycką, włoską i... polską.

Newsletter Zupowicza

Jak się zapiszesz na newsletter dostaniesz od nas tylko superowe przepisy

Kategorie

Makarony

Makarony

Przystawki

Przystawki

Recenzje

Recenzje

Smaczne i Dziwne Pomysły Dusia

Smaczne i Dziwne Pomysły Dusia

Zupy

Zupy

Kuchnie Świata

Fusion

Fusion

Koreańska

Koreańska

Polska

Polska

Tajska

Tajska

Węgierska

Węgierska

Włoska

Włoska

Popularne Tagi

buraki czerwone cebula chorizo dynia hokkaido fasola jaja kaki kapusta pekińska krewetki kurczak migdały oliwa z oliwek pomidory seler naciowy szpinak tofu tymianek cytrynowy wołowina ziemniaki
Facebook Pagelike Widget

ARCHIWUM RECENZJI KULINARNYCH

  • Wrzesień 2019 (1)
  • Sierpień 2019 (1)
  • Marzec 2019 (1)
  • Styczeń 2019 (1)
  • Styczeń 2018 (1)

Copyright Zupowicz.pl 2017-2019