Barszcz czerwony (niekoniecznie) wigilijny
Ciocia Marysia zdradza tajny składnik wigilijnego barszczu.

0 0
Barszcz czerwony (niekoniecznie) wigilijny

Podziel się w social mediach:

Albo skopiuj link i się podziel nim

Składniki

Dostosuj
1,5 kg buraki czerwone
1 kg jabłka
1 l barszcz czerwony
1 l bulion warzywny
50 g suszone borowiki
50 g chrzan
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
Dieta:
  • Wegańskie
Kuchnie:

Mało jest na świecie tak genialnych potraw jak barszcz czerwony

  • Porcje 4
  • Łatwe

Składniki

Co i jak

Podziel się

Wyśmienity barszcz czerwony powinien mieć w składzie pewien tajemniczy i magiczny składnik, o którym opowiedziała mi pewnego zimowego wieczoru moja ciocia.

Ciocia Marysia miała same zalety, wśród których dość zadziwiającą była umiejętność opowiadania dowcipów. Robiła to znienacka i z takim urokiem, że zawsze wzbudzało to śmiech. Na dodatek nigdy nie opowiadała tego samego dowcipu dwa razy. Poza poczuciem humoru, ciocia Marysia miała też talent kulinarny. Wiele razy zachwycałem się jej fantastycznym barszczem czerwonym, ale dopiero gdy byłem już całkiem dorosłym mężczyzną ciocia zdradziła mi jego tajemnicę. Otóż do pysznego barszczu czerwonego, który wspaniale skomponuje się z innymi wigilijnymi potrawami trzeba dodać… jabłka.

Ciocia Marysia zdradza tajny składnik wigilijnego barszczu.

Nie muszą to być jakieś super wyszukane jabłka, chodzi jedynie o to żeby były dość słodkie i najlepiej twarde, żeby się nie rozgotowały całkowicie. Można je obrać ale nie jest to konieczne. Zdecydowanie polecam natomiast mycie.

Oczywiście kluczowe znaczenie ma kiszony barszcz. Jakoś nie dowierzam tym ze sklepów i wolę kupić na placu. Najlepiej po prostu mieć stałego dostawcę. Ja na placu na Stawach płacę 3 zł za pół litra i zawsze dostaję super kwaśny barszcz.



Nie bez znaczenia w dobrym barszczu wigilijnym są suszone grzyby. Do barszczu jak wiadomo nie należy ich dawać zbyt dużo, by nie zdominowały smaku. O samych grzybach pisałem więcej przy okazji zupy ziemniaczanej.

Barszcz czerwony można podawać z fasolą lub jajkiem lub ziemniakami. Jeśli to wigilia najlepsze będą uszka z grzybowym nadzieniem. Ja uwielbiam barszcz zabielany, najlepiej jak będzie zabielony dobrą śmietaną, a skąd wziąć dobrą śmietanę dowiecie się z mojego rankingu śmietan.

Sposób przygotowania

1
Gotowe
1 h

Buraki obieramy ze skórki i kroimy na dość duże kawałki, z jabłek wykrawany jedynie gniazda nasienne a i to w sumie nie jest konieczne, dodajemy czosnek i chrzan, zalewany wodą tak by jabłka i buraki były zakryte. Gotujemy około 40-50 minut. Odcedzamy.

2
Gotowe
20 minut

Grzyby wcześniej moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Gotujemy 20 minut.

3
Gotowe
5 minut

Wywar z jabłek i buraków łączymy z bulionem warzywnym. Dodajemy wywar z grzybów i na koniec dolewamy barszcz. Gdy barszcz zaczyna parować należy go wyłączyć, gdyż pod wpływem gotowania zmieni barwę, a zależy nam na pięknym buraczkowym kolorze.

Wojciech Duś

Absolwent Technikum Gastronomicznego w Krakowie, gdy mieściło się jeszcze na ulicy Siennej. W zawodzie jednak nie pracował, wybrał profesję dziennikarską. Jest wynalazcą słynnej jajecznicy z surowymi żółtkami. Uwielbia kuchnię azjatycką, włoską i… polską.

Kurczak kaki fot. Sarah Ewa Balikowski/Zupowicz.pl
poprzedni
Kurczak kaki albo kurczak z persymoną
Pyszna i egzotyczna sałata z kumkwatem fot. Wojciech Duś/Zupowicz.pl
następny
Pyszna i egzotyczna sałata z kumkwatem
Kurczak kaki fot. Sarah Ewa Balikowski/Zupowicz.pl
poprzedni
Kurczak kaki albo kurczak z persymoną
Pyszna i egzotyczna sałata z kumkwatem fot. Wojciech Duś/Zupowicz.pl
następny
Pyszna i egzotyczna sałata z kumkwatem