Składniki
-
1,5 kg buraki czerwone
-
1 kg jabłka
-
1 l barszcz czerwony
-
1 l bulion warzywny
-
50 g suszone borowiki
-
50 g chrzan
-
sóldo smaku
-
pieprzdo smaku
-
cukierdo smaku
Co i jak
Wyśmienity barszcz czerwony powinien mieć w składzie pewien tajemniczy i magiczny składnik, o którym opowiedziała mi pewnego zimowego wieczoru moja ciocia.
Ciocia Marysia miała same zalety, wśród których dość zadziwiającą była umiejętność opowiadania dowcipów. Robiła to znienacka i z takim urokiem, że zawsze wzbudzało to śmiech. Na dodatek nigdy nie opowiadała tego samego dowcipu dwa razy. Poza poczuciem humoru, ciocia Marysia miała też talent kulinarny. Wiele razy zachwycałem się jej fantastycznym barszczem czerwonym, ale dopiero gdy byłem już całkiem dorosłym mężczyzną ciocia zdradziła mi jego tajemnicę. Otóż do pysznego barszczu czerwonego, który wspaniale skomponuje się z innymi wigilijnymi potrawami trzeba dodać… jabłka.
Ciocia Marysia zdradza tajny składnik wigilijnego barszczu.
Nie muszą to być jakieś super wyszukane jabłka, chodzi jedynie o to żeby były dość słodkie i najlepiej twarde, żeby się nie rozgotowały całkowicie. Można je obrać ale nie jest to konieczne. Zdecydowanie polecam natomiast mycie.
Oczywiście kluczowe znaczenie ma kiszony barszcz. Jakoś nie dowierzam tym ze sklepów i wolę kupić na placu. Najlepiej po prostu mieć stałego dostawcę. Ja na placu na Stawach płacę 3 zł za pół litra i zawsze dostaję super kwaśny barszcz.
Nie bez znaczenia w dobrym barszczu wigilijnym są suszone grzyby. Do barszczu jak wiadomo nie należy ich dawać zbyt dużo, by nie zdominowały smaku. O samych grzybach pisałem więcej przy okazji zupy ziemniaczanej.
Barszcz czerwony można podawać z fasolą lub jajkiem lub ziemniakami. Jeśli to wigilia najlepsze będą uszka z grzybowym nadzieniem. Ja uwielbiam barszcz zabielany, najlepiej jak będzie zabielony dobrą śmietaną, a skąd wziąć dobrą śmietanę dowiecie się z mojego rankingu śmietan.
Sposób przygotowania
1
Gotowe
1 h
|
Buraki obieramy ze skórki i kroimy na dość duże kawałki, z jabłek wykrawany jedynie gniazda nasienne a i to w sumie nie jest konieczne, dodajemy czosnek i chrzan, zalewany wodą tak by jabłka i buraki były zakryte. Gotujemy około 40-50 minut. Odcedzamy. |
2
Gotowe
20 minut
|
Grzyby wcześniej moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. Gotujemy 20 minut. |
3
Gotowe
5 minut
|
Wywar z jabłek i buraków łączymy z bulionem warzywnym. Dodajemy wywar z grzybów i na koniec dolewamy barszcz. Gdy barszcz zaczyna parować należy go wyłączyć, gdyż pod wpływem gotowania zmieni barwę, a zależy nam na pięknym buraczkowym kolorze. |