Składniki
-
300 gramów fasola
-
400 gramów chorizo
-
1 kg pomidory
-
2 sztuki papryka czerwona
-
300 gramów cukinia
-
mały słoik czarne oliwki
-
4 ząbki czosnek
-
2 sztuki papryka chili
-
sóldo smaku
-
cukierdo smaku
-
pieprzdo smaku
-
oliwa z oliwekdo smaku
Co i jak
Lubicie gotowaną kiełbasę w fasolce po bretońsku? Ja za nią nie przepadam dlatego właśnie wymyśliłem fasolkę po katalońsku. Pierwsza i najważniejsza zmiana w stosunku do oryginału jest taka, że zamiast kiełbasy i boczku dodajemy do fasolki chorizo. Po pierwsze chorizo jest robione z surowego mięsa i pod wpływem gotowania robi się przyjemnie twarde, a po drugie dodaje fasolce po katalońsku tak potrzebnej ostrości. Chorizo gdzieniegdzie kosztuje nawet 60 zł za kilogram, ale polecam te z portugalskiego supermarketu (w kropki) za jedyne 25 zł, a przy promocji nawet za 17 zł za kilogram.
Druga zmiana tudzież wariacja to czarne oliwki. Im lepsze tym lepiej, acz biorąc pod uwagę, że wrzucamy je do sosu pomidorowego musimy się liczyć z utratą pewnych walorów smakowych. Na pewno nie warto w tym akurat przypadku przeinwestować.
Fasolka po katalońsku powinna się też różnić od naszej klasycznej mamałygi konsystencją. Po pierwsze więc, sama fasolka jest tylko jednym ze składników potrawy, a po drugie i najważniejsze trzeba pilnować by jej nie rozgotować!!!
Sposób przygotowania
1
Gotowe
|
Fasolę moczymy przez noc. Płuczemy, zalewany wodą tak by fasola była cała przykryta i gotujemy do stanu aldente z odrobiną soli (pół godziny gotowania powinno zupełnie wystarczyć - po prostu fasole trzeba próbować) . Pod koniec gotowania fasoli zabieramy się za warzywa. |
2
Gotowe
15 minut
|
Czosnek drobno siekamy i podsmażamy chwilkę na oliwie na patelni. Dodajemy do czosnku pokrojoną w niezbyt małe kawałki cukinię, paprykę i papryczkę chili. Podsmażamy na delikatnym ogniu starając się wydobyć z warzyw aromat, ale nie przypalając ich (a już szczególnie czosnku). Po kilku chwilach dodajemy pomidory i całość dusimy około 10-12 minut. |
3
Gotowe
|
Warzywa łączymy z fasolą i wywarem z fasoli (nie wylewajcie przypadkiem wywaru z fasoli - on jest kluczowy dla smaku i gęstości tej potrawy), dodajemy pokrojoną w plasterki chorizo i jeszcze chwilę (2-3 minuty) dusimy. Przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Na koniec dodajemy czarne oliwki. Smacznego. |
4
Gotowe
|
|