Składniki
-
1 kg cebulabiała, żółta, czerwona
-
5 ząbków czosnek
-
1 sztuka pordo zupy tylko biała część
-
0,5 litra bulion warzywny
-
1 sztuka papryka chili
-
200 gramów masło
-
szczypta sóldo smaku
-
szczypta pieprzdo smaku
-
200 ml białe wytrawne wino
-
50 ml whisky
-
1 opakowanie ser bursztyn
-
1 sztuka bagietka
Co i jak
Zupa cebulowa nigdy nie zdobędzie w Polsce statusu pomidorowej czy ogórkowej, ale na pewno zasługuje na większą atencję.
Zazdroszczę francuskim dzieciakom bo smak zupy cebulowej poznają w dzieciństwie. W Polsce niestety trzeba poczekać na dorosłość i wizytę w restauracji bo polskie mamy zupę cebulową podają rzadko by nie powiedzieć, że nigdy. Szkoda, bo francuska zupa cebulowa z grzankami to potrawa stosunkowo łatwa w przygotowaniu, sycąca i po prostu pyszna.
Zupę cebulową powinno się robić z różnego rodzaju cebuli. Każda ma bowiem nieco inny smak więc nada zupie cebulowej nieco różnorodności. Ja akurat użyłem żółtej, białej i czerwonej oraz jaśniejszych kawałków pora.
Kluczowymi składnikami zupy cebulowej są masło oraz… cierpliwość. Jedno i drugie potrzebne jest do tego by z cebuli wydobyć jej rewelacyjny słodki smak.
Poza tym potrzebne nam będzie także białe wino oraz odrobina jakiegoś bardziej szlachetnego alkoholu. Wino powinno być wytrwane, a cena za butelkę nie powinna być mniejsza niż 25 zł. Jeśli chodzi o trunek bardziej szlachetny możemy dodać prawie wszystko co brązowe w naszym barku (whisky, koniak).
Generalnie francuską zupę cebulową podaje się z grzankami z serem gruyère (w ramach patriotyzmu zalecamy ser bursztyn). Problem polega na tym, że już sama zupa cebulowa jest tłusta z powodu znacznej ilości masła, jeśli więc dbacie o linie zróbcie sobie zwykłe grzanki. Oczywiście można poszaleć nieco ze smakami i zrobić grzanki z ziołami i czosnkiem.
Sposób przygotowania
1
Gotowe
40 minut
|
Czosnek obieramy i drobno siekamy, cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Z pora wykorzystujemy tylko około 7 cm białej części - drobno ją kroimy. Cebule, por i czosnek wrzucamy do jak najszerszego garnka i dusimy na maśle (można ewentualnie zastosować mieszankę oliwy w oliwek i masła). Ta czynność wymaga cierpliwości ponieważ po pierwsze cebulę należy dusić co najmniej pół godziny, po drugie należy ją cały czas mieszać, by się nie przypaliła, a jedynie skarmelizowała. Bez tej cierpliwości nie uzyskamy odpowiedniego smaku. Za to dzięki wytrwałości dostaniemy absolutnie boski aromat cebulowej słodyczy. |
2
Gotowe
20 minut
|
Gdy cebula nabierze już odpowiedniego smaku dolewany wino raz whisky i dusimy kilkanaście minut do czasu gdy alkohol wyparuje (a zostanie jedynie aromat) . Następnie dolewany bulion warzywny i gotujemy jeszcze około 15-20 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. |
3
Gotowe
10 minut
|
Grzanki przyrządzamy z naszego ulubionego pieczywa. Może to być bagietka, ale może być też ciemny razowy chleb. Po prostu kładziemy na kromkach plastry sera i wsadzamy na 10 minut do piekarnika nastawionego na 160 stopni. |
4
Gotowe
|
Podczas podawania do zupy cebulowej możemy skroić odrobinę papryki chili a na zapiekanki dać odrobinę cieniutko pokrojonego pora (zielony kawałek co nam został). Smacznego!!! |