Składniki
-
200 g krewetkisurowe
-
1 sztuka pomidory
-
1 sztuka cebula
-
2 ząbki czosnek
-
1 sztuka papryka chili
-
masło
-
sóldo smaku
-
pieprzdo smaku
-
cukierdo smaku
Co i jak
Krewetki są jak wino. Niektórzy piją Barolo, a inni Grzaniec Galicyjski. Różnica w smaku między świeżą szarą krewetką a zamrożoną i wcześniej sparzoną różową jest właśnie taka, jak między dobrym winem, a winem za 10 zł.
Jestem wielkim fanem krewetek. Uważam, że ich mięso jest przepyszne. Serdecznie współczuje tym, którzy tych owoców morza nie jadają. Ale zanim zjadłem naprawdę dobre krewetki, minęło sporo czasu od mojego pierwszego z nimi spotkania.
Tajemnica tkwi w czasie smażenia. Po prostu krewetkę należy smażyć bardzo krótko.
Pierwszy raz pyszne krewetki dostałem w restauracji Nienażarty w Łodzi. Podawana tam potrawa w menu nazywa się „krewetki smażone na maśle z czosnkiem i czuszką podane ze świeżą bagietką”. Smak tak mnie zachwycił, że zapytałem właściciela lokalu jak udaje mu się zrobić tak pyszne krewetki. Tajemnica tkwi w czasie smażenia. Po prostu krewetkę należy smażyć bardzo krótko. Oskar Jakubczak, właściciel restauracji Nienażarty zdradził mi, że krewetka podczas smażenia się zwija i nie wolno dopuścić do tego by się końcówkami dotknęła, bo wtedy mięso zaczyna już twardnieć.
Jeśli krewetki są świeże to super, ale świeże krewetki w Polsce są tak powszechne jak czyste powietrze w miastach zimą. Poza tym są cholernie drogie. Natomiast jak trafimy na niezłą promocję to możemy zapłacić za mrożone, ale surowe krewety nawet 35 złotych za kilogram, a to dobra cena biorąc pod uwagę, że pomidory kosztują zimą 15 zł. Żeby krewetka była dobra trzeba ją wyciągnąć z zamrażalnika kilka godzin przed robieniem potrawy (najlepiej rano). Wodę, która się z nich wytopi należy odlać, a dodatkowo krewetki trzeba jeszcze wysuszyć na papierowym ręczniku. Można je zostawić nawet już po wysuszeniu poza lodówką, bo jak je wsadzimy na patelnię w temperaturze pokojowej dobrze im to zrobi.
Ponieważ ze swej istoty nie jet to potrawa wegetariańska nie ma co kombinować z jakimiś wyszukanymi tłuszczami, lecz należy do smażenia użyć masła. Dzięki temu uzyskamy najlepszy możliwy smak, a taka odrobina masła naprawdę nam nie zaszkodzi.
Sposób przygotowania
1
Gotowe
5 minut
|
Drobno siekamy cebulę i czosnek, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na maśle. Po około trzech czterech minutach, gdy się nieco zeszkli możemy dorzucić papryczkę chili. Jako że gust do ostrości jest indywidualny, każdy musi sam wyczuć ile chili dodać. Najlepsza jest świeża papryczka chili, bo ma najwięcej smaku, a papryka usmażona na maśle jest wyborna. |
2
Gotowe
5 minut
|
Po pięciu minutach, gdy cebula się delikatnie przysmaży dodajemy pomidora. Generalnie pomidor ma jedynie trochę złamać smak cebuli, więc nie należy dodać zbyt dużego pomidora. Teraz musimy chwilkę poddusić naszą miksturę. |
3
Gotowe
|
Wrzucamy na patelnie krewetki. Należy ich wrzucać co najwyżej tyle żeby zajęły 2/3 powierzchni patelni (200 gramów to ilość odpowiednia na średnią patelnię i na jedną osobę) . Rozkładamy je równomiernie i dosłownie po minucie przewracamy na druga stronę i po kolejnej minucie ściągamy z patelni. Podajemy. I patrzymy jak naszym gościom opadają szczęki :-) |