Składniki
-
2 sztuki udko z kurczaka
-
1 sztuka kaki
-
3 sztuki cebula
-
1 ząbek czosnek
-
olej rzepakowy
-
papryka chili
-
30 gramów świeża kurkuma
-
sóldo smaku
-
pieprzdo smaku
-
cukierdo smaku
Co i jak
Przyznaje się bez bicia. Kurczak kaki pojawił się w moim jadłospisie przez przypadek. Ale jakże smakowity przypadek.
Jestem wielkim fanem kurczaka, robię go często i w bardzo różnych konfiguracjach. Zaznaczę od razu, że jestem zwolennikiem tylko i wyłącznie mięsa z nóg kurczaka. Pierś jest moim zdaniem przereklamowana i dla mnie bez smaku. Gorszy od niej jest już tylko schab 🙂
Ale miało być o kaki. Otóż pewnego dnia nie miałem co dodać do kurczaka i przez przypadek dodałem własnie owoc kaki, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Tak właśnie powstał kurczak kaki. Persymona nadaje kurczakowi orientalnej słodyczy i czyni z niego potrawę egzotyczną. Lepiej do tej potrawy stosować kaki dojrzałe, a nawet przejrzałe. Po prostu po kupieniu trzeba mu dać z trzy dni w cieple (lub w okolicy bananów) by zrobiło się miękkie, prawie galaretowate w środku.
Hurma, hebanek, hebanowiec, persymona, sharon, szaron, szarona. Aż tyle nazw ma nasz dzisiejszy bohater, ale my pozostaniemy przy nazwie handlowej, czyli kaki. Owoc uprawiamy jest obecnie w wielu krajach, a jego największym producentem są Chiny. Kaki jest całkiem dobrym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C. Kaki odmładzają, obniżają ciśnienie i cholesterol a nawet mają antyrakowe właściwości. Najważniejsze jednak jest to, że są po prostu pyszne.
Jeśli chodzi o przyprawy, zalecam dodanie do kurczaka kaki świeżej startej kurkumy i ostrej papryki, ale dodanie mieszanki przypraw typu curry czy przyprawy pięć smaków też zadziała w tej potrawie.
Sposób przygotowania
1
Gotowe
10 minit
|
Cebulę kroimy w drobną kostkę, ząbek czosnku wyciskamy. Podsmażmy na małym ogniu na patelni do stanu lekkiej karmelizacji, ale staramy się cebuli nie przypalić. |
2
Gotowe
15 minut
|
Mięso oddzielamy od kości, skórę wyrzucamy (chyba, że chcecie bardzo tłustą potrawę) i kroimy w drobna kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kurczaka do cebuli i smażymy do miękkości. Mięso należy podsmażać aż z patelni zniknie prawe cała woda. |
3
Gotowe
7 minut
|
Kaki obieramy, kroimy w kostkę (nie ma to wielkiego znaczenie, gdyż większość owocu się rozpuści), dodajemy do mięsa. Przyprawiamy startą na tarce świeżą kurkumą (może być także curry czy przyprawa pięć smaków a raczej jedno i drugie) i papryką chili (ci którzy lubią na ostro). Dusimy jeszcze około pięć minut, aż z kaki i przypraw utworzy się gęsty słodki, aromatyczny sos. |
4
Gotowe
|
Można podawać z ryżem. Ja jadłam tę potrawę też z purée z ziemniaków i też była pyszna. |