Kurczak kaki albo kurczak z persymoną

0 0
Kurczak kaki albo kurczak z persymoną

Podziel się w social mediach:

Albo skopiuj link i się podziel nim

Składniki

2 sztuki udko z kurczaka
1 sztuka kaki
3 sztuki cebula
1 ząbek czosnek
olej rzepakowy
papryka chili
30 gramów świeża kurkuma
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
Dieta:
  • Uwaga Ostre
Kuchnie:
  • Średnio trudne

Składniki

Co i jak

Podziel się

Przyznaje się bez bicia. Kurczak kaki pojawił się w moim jadłospisie przez przypadek. Ale jakże smakowity przypadek.

Jestem wielkim fanem kurczaka, robię go często i w bardzo różnych konfiguracjach. Zaznaczę od razu, że jestem zwolennikiem tylko i wyłącznie mięsa z nóg kurczaka. Pierś jest moim zdaniem przereklamowana i dla mnie bez smaku. Gorszy od niej jest już tylko schab 🙂

Ale miało być o kaki. Otóż pewnego dnia nie miałem co dodać do kurczaka i przez przypadek dodałem własnie owoc kaki, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Tak właśnie powstał kurczak kaki. Persymona nadaje kurczakowi orientalnej słodyczy i czyni z niego potrawę egzotyczną. Lepiej do tej potrawy stosować kaki dojrzałe, a nawet przejrzałe. Po prostu po kupieniu trzeba mu dać z trzy dni w cieple (lub w okolicy bananów) by zrobiło się miękkie, prawie galaretowate w środku.



Hurma, hebanek, hebanowiec, persymona, sharon, szaron, szarona. Aż tyle nazw ma nasz dzisiejszy bohater, ale my pozostaniemy przy nazwie handlowej, czyli kaki. Owoc uprawiamy jest obecnie w wielu krajach, a jego największym producentem są Chiny. Kaki jest całkiem dobrym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C. Kaki odmładzają, obniżają ciśnienie i cholesterol a nawet mają antyrakowe właściwości. Najważniejsze jednak jest to, że są po prostu pyszne.

Jeśli chodzi o przyprawy, zalecam dodanie do kurczaka kaki świeżej startej kurkumy i ostrej papryki, ale dodanie mieszanki przypraw typu curry czy przyprawy pięć smaków też zadziała w tej potrawie.

Oglądane (a przez niektórych nawet czytane) 30 razy, dziś ktoś próbował czytać 1 razy 🙂

Sposób przygotowania

1
Gotowe
10 minit

Cebulę kroimy w drobną kostkę, ząbek czosnku wyciskamy. Podsmażmy na małym ogniu na patelni do stanu lekkiej karmelizacji, ale staramy się cebuli nie przypalić.

2
Gotowe
15 minut

Mięso oddzielamy od kości, skórę wyrzucamy (chyba, że chcecie bardzo tłustą potrawę) i kroimy w drobna kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kurczaka do cebuli i smażymy do miękkości. Mięso należy podsmażać aż z patelni zniknie prawe cała woda.

3
Gotowe
7 minut

Kaki obieramy, kroimy w kostkę (nie ma to wielkiego znaczenie, gdyż większość owocu się rozpuści), dodajemy do mięsa. Przyprawiamy startą na tarce świeżą kurkumą (może być także curry czy przyprawa pięć smaków a raczej jedno i drugie) i papryką chili (ci którzy lubią na ostro). Dusimy jeszcze około pięć minut, aż z kaki i przypraw utworzy się gęsty słodki, aromatyczny sos.

4
Gotowe

Można podawać z ryżem. Ja jadłam tę potrawę też z purée z ziemniaków i też była pyszna.

Wojciech Duś

Absolwent Technikum Gastronomicznego w Krakowie, gdy mieściło się jeszcze na ulicy Siennej. W zawodzie jednak nie pracował, wybrał profesję dziennikarską. Jest wynalazcą słynnej jajecznicy z surowymi żółtkami. Uwielbia kuchnię azjatycką, włoską i… polską.

Zupa cebulowa fot. Wojciech Duś/Zupowicz.pl
poprzedni
Francuska zupa cebulowa z grzankami z serem bursztyn
Barszcz czerwony fot. Wojciech Duś/Zupowicz.pl
następny
Barszcz czerwony (niekoniecznie) wigilijny
Zupa cebulowa fot. Wojciech Duś/Zupowicz.pl
poprzedni
Francuska zupa cebulowa z grzankami z serem bursztyn
Barszcz czerwony fot. Wojciech Duś/Zupowicz.pl
następny
Barszcz czerwony (niekoniecznie) wigilijny