Składniki
-
250 gramów migdały
-
doniczka tymianek cytrynowy
-
200 ml oliwa z oliwek
-
makaron spaghetti
-
parmezando posypania
-
pomidory koktajlowe
-
rukola
-
sóldo smaku
-
pieprzdo smaku
-
cukierdo smaku
Co i jak
Byłoby pewną przesadą stwierdzić, że jestem kulinarnym geniuszem, ale ten przepis naprawdę mi się udał. Pesto z migdałów i tymianku cytrynowego to potrawa absolutnie fantastyczna, a przy tym nie taka znowu kosztowna i co nie bez znaczenia można ją dość długo przechowywać.
Na pomysł pesto z migdałów i tymianku cytrynowego wpadłem pracując w pewnej knajpie pod Wawelem (to nie metafora Krakowa, knajpa naprawdę mieściła się pod Wawelem). Ponieważ nie było tam kuchni z prawdziwego zdarzenia, a dodatkowo zamawiano tam jedzenie raz na dwa dni, trzeba było wymyślić coś w miarę prostego w przyrządzaniu, trwałego no i oczywiście smacznego. Pesto z migdałów i tymianku cytrynowego okazało się strzałem w dziesiątkę. Raz tylko zdarzyło mi się, że komuś nie smakowało bo jak powiedział „pesto ze sklepu smakowało inaczej”.
Tymianek cytrynowy, kluczowy składnik naszej potrawy, zwany w Polsce też macierzanką jest ziołem absolutnie genialnym.
Tymianek cytrynowy, kluczowy składnik naszej potrawy, zwany w Polsce też macierzanką jest ziołem absolutnie genialnym. Ewidentnie cytrusowy aromat nadaje temu ziołu jakiejś magicznej szlachetności powodując, że potrawy z jego udziałem stają się pokarmem bogów. Tymianek wykorzystywano już w czasach starożytnych. Egipcjanie używali go do balsamowania zwłok. W Polsce to cudo pojawiło się za Królowej Bony. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi tymianek cytrynowy pomoże osobom z przetłuszczającymi się włosami, a nawet z łupieżem. Macierzanka działa też zbawiennie na układ trawienny więc właściwie jej spożywanie powinno być zalecane co niniejszym czynie. Zalecam.
Drugim niezwykle ważnym składnikiem pesto z migdałów i tymianku cytrynowego są – i tu zaskoczenie – migdały. Migdały tanie nie są, więc polecam zakup w Makro, tam za kilogram zapłacimy około 40 zł. Mniejsze opakowania w sklepach osiedlowych są niestety znacznie droższe. Wydatek jednak się opłaci bo migdały mają w sobie tyle dobra, co Nergal zła. Duże ilości witaminy E wpłyną zbawiennie na nasz organizm chroniąc go przed miażdżycą, zawałem serca, nowotworami, udarem mózgu, obniżeniem odporności, a nawet przedwczesnym starzeniem się. Witamina B, której w migdałach też jest dużo ma natomiast zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
Ponieważ w Zupowiczu nie jesteśmy snobami nie polecamy kupować do pesto z migdałów i tymianku cytrynowego najdroższej oliwy w mieście. Starajcie się jednak nie kupić najtańszej.
Pesto z migdałów i tymianku cytrynowego można, a nawet należy robić na zapas. Dla jednej osoby w zupełności wystarczą dwie stołowe łyżki pesto dodane do makaronu. Ponieważ robienie takiej ilości pesto mija się z celem zalecam robienie zacznie większej ilości. Pesto można przechowywać dłuższy czas, trzeba jedynie dbać o to żeby oliwa pokrywała całość.
Podałem ilość składników tylko samego pesto. Powinno wyjść tyle żeby w litrowym słoiku dobrze się miksowało i mieszało.
Sposób przygotowania
1
Gotowe
20 minut
|
Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiany na około 4 minuty. Po tym czasie migdały powinny się łatwo obierać ze skórki. Jeśli nie, trzeba jeszcze chwilę poczekać. Obrane migdały wrzucamy do litrowego słoika i zalewamy całkowicie oliwą, następnie całość miksujemy. Nie jest konieczna zbytnia dokładność. Pesto będzie smaczniejsze, jeśli niektóre migdały zostaną w dużych kawałkach. |
2
Gotowe
8 minut
|
Nożyczkami obcinamy tymianek cytrynowy, starając się nie obcinać zdrewniałych łodyg. Wrzucamy zioło do moździerza, solimy, pieprzymy i odrobinę słodzimy a następnie całość porządnie ucieramy (gdy zrobimy 50 ruchów tłuczkiem tymianek będzie dobrze utarty). Dodajemy utarty tymianek do migdałów i dokładnie mieszamy. |
3
Gotowe
2 minuty
|
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (Jeśli jest to polski makaron zupełnie spokojnie można gotować makaron o minutę krócej). Odcedzamy zostawiając odrobinę wody z gotowania. Następnie wrzucamy makaron z powrotem do garnka, dodajemy dwie-trzy łyżki pesto z migdałów i tymianku cytrynowego i delikatnie mieszamy. |
4
Gotowe
|
Wykładamy makaron na talerz, dodajemy pokrojone na połówki pomidory koktajlowe oraz kilka liści rukoli. Na koniec nie żałujemy parmezanu. |