Pesto z migdałów i tymianku cytrynowego
Spaghetti z pesto z migdałów i tymianku cytrynowego z dodatkiem rukoli i pomidorków koktajlowych

0 0
Pesto z migdałów i tymianku cytrynowego

Podziel się w social mediach:

Albo skopiuj link i się podziel nim

Składniki

Dostosuj
250 gramów migdały
doniczka tymianek cytrynowy
200 ml oliwa z oliwek
makaron spaghetti
parmezan do posypania
pomidory koktajlowe
rukola
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
  • 30
  • Porcje 10
  • Średnio trudne

Składniki

Co i jak

Podziel się

Byłoby pewną przesadą stwierdzić, że jestem kulinarnym geniuszem, ale ten przepis naprawdę mi się udał. Pesto z migdałów i tymianku cytrynowego to potrawa absolutnie fantastyczna, a przy tym nie taka znowu kosztowna i co nie bez znaczenia można ją dość długo przechowywać.

Na pomysł pesto z migdałów i tymianku cytrynowego wpadłem pracując w pewnej knajpie pod Wawelem (to nie metafora Krakowa, knajpa naprawdę mieściła się pod Wawelem). Ponieważ nie było tam kuchni z prawdziwego zdarzenia, a dodatkowo zamawiano tam jedzenie raz na dwa dni, trzeba było wymyślić coś w miarę prostego w przyrządzaniu, trwałego no i oczywiście smacznego. Pesto z migdałów i tymianku cytrynowego okazało się strzałem w dziesiątkę. Raz tylko zdarzyło mi się, że komuś nie smakowało bo jak powiedział „pesto ze sklepu smakowało inaczej”.

Tymianek cytrynowy, kluczowy składnik naszej potrawy, zwany w Polsce też macierzanką jest ziołem absolutnie genialnym.

Tymianek cytrynowy, kluczowy składnik naszej potrawy, zwany w Polsce też macierzanką jest ziołem absolutnie genialnym. Ewidentnie cytrusowy aromat nadaje temu ziołu jakiejś magicznej szlachetności powodując, że potrawy z jego udziałem stają się pokarmem bogów. Tymianek wykorzystywano już w czasach starożytnych. Egipcjanie używali go do balsamowania zwłok. W Polsce to cudo pojawiło się za Królowej Bony. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi tymianek cytrynowy pomoże osobom z przetłuszczającymi się włosami, a nawet z łupieżem. Macierzanka działa też zbawiennie na układ trawienny więc właściwie jej spożywanie powinno być zalecane co niniejszym czynie. Zalecam.



Drugim niezwykle ważnym składnikiem pesto z migdałów i tymianku cytrynowego są – i tu zaskoczenie – migdały. Migdały tanie nie są, więc polecam zakup w Makro, tam za kilogram zapłacimy około 40 zł. Mniejsze opakowania w sklepach osiedlowych są niestety znacznie droższe. Wydatek jednak się opłaci bo migdały mają w sobie tyle dobra, co Nergal zła. Duże ilości witaminy E wpłyną zbawiennie na nasz organizm chroniąc go przed miażdżycą, zawałem serca, nowotworami, udarem mózgu, obniżeniem odporności, a nawet przedwczesnym starzeniem się. Witamina B, której w migdałach też jest dużo ma natomiast zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.

Ponieważ w Zupowiczu nie jesteśmy snobami nie polecamy kupować do pesto z migdałów i tymianku cytrynowego najdroższej oliwy w mieście. Starajcie się jednak nie kupić najtańszej.



Pesto z migdałów i tymianku cytrynowego można, a nawet należy robić na zapas. Dla jednej osoby w zupełności wystarczą dwie stołowe łyżki pesto dodane do makaronu. Ponieważ robienie takiej ilości pesto mija się z celem zalecam robienie zacznie większej ilości. Pesto można przechowywać dłuższy czas, trzeba jedynie dbać o to żeby oliwa pokrywała całość.

Podałem ilość składników tylko samego pesto. Powinno wyjść tyle żeby w litrowym słoiku dobrze się miksowało i mieszało.

Sposób przygotowania

1
Gotowe
20 minut

Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiany na około 4 minuty. Po tym czasie migdały powinny się łatwo obierać ze skórki. Jeśli nie, trzeba jeszcze chwilę poczekać. Obrane migdały wrzucamy do litrowego słoika i zalewamy całkowicie oliwą, następnie całość miksujemy. Nie jest konieczna zbytnia dokładność. Pesto będzie smaczniejsze, jeśli niektóre migdały zostaną w dużych kawałkach.

2
Gotowe
8 minut

Nożyczkami obcinamy tymianek cytrynowy, starając się nie obcinać zdrewniałych łodyg. Wrzucamy zioło do moździerza, solimy, pieprzymy i odrobinę słodzimy a następnie całość porządnie ucieramy (gdy zrobimy 50 ruchów tłuczkiem tymianek będzie dobrze utarty). Dodajemy utarty tymianek do migdałów i dokładnie mieszamy.

3
Gotowe
2 minuty

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (Jeśli jest to polski makaron zupełnie spokojnie można gotować makaron o minutę krócej). Odcedzamy zostawiając odrobinę wody z gotowania. Następnie wrzucamy makaron z powrotem do garnka, dodajemy dwie-trzy łyżki pesto z migdałów i tymianku cytrynowego i delikatnie mieszamy.

4
Gotowe

Wykładamy makaron na talerz, dodajemy pokrojone na połówki pomidory koktajlowe oraz kilka liści rukoli. Na koniec nie żałujemy parmezanu.

Wojciech Duś

Absolwent Technikum Gastronomicznego w Krakowie, gdy mieściło się jeszcze na ulicy Siennej. W zawodzie jednak nie pracował, wybrał profesję dziennikarską. Jest wynalazcą słynnej jajecznicy z surowymi żółtkami. Uwielbia kuchnię azjatycką, włoską i… polską.

Zupa gulaszowa fot. Wojciech Duś
poprzedni
Zupa gulaszowa
Fasolka po katalońsku fot. Wojciech Duś/Zupowicz.pl
następny
Fasolka po katalońsku
Zupa gulaszowa fot. Wojciech Duś
poprzedni
Zupa gulaszowa
Fasolka po katalońsku fot. Wojciech Duś/Zupowicz.pl
następny
Fasolka po katalońsku