Prawie wegetariańskie sajgonki

0 0
Prawie wegetariańskie sajgonki

Podziel się w social mediach:

Albo skopiuj link i się podziel nim

Składniki

Dostosuj
10 sztuk pszenne placki na sajgonki
1 sztuka cukinia mała
1 sztuka marchew
1 sztuka papryka czerwona
25 gramów grzyby mun suszone
2 sztuki papryka chili
3 ząbki czosnek
3 cm imbir
1 pęczek zielona cebulka
sos sojowy do smaku
sos ostrygowy do smaku
ocet ryzowy do smaku
Dieta:
  • Uwaga Ostre
  • Porcje 2
  • Średnio trudne

Składniki

Co i jak

Podziel się

Moje pierwsze (prawie wegetariańskie) sajgonki to była totalna katastrofa. Drugie zresztą też.

Moje pierwsze sajgonki zrobiłem z ciasta ryżowego. Gdy wrzuciłem je do rozgrzanego tłuszczu najpierw napęczniały a potem popękały i na tym zakończyła się pierwsza przygoda. Za drugim razem zgodnie z radą postarałam się zrobić jak najmniej wilgotny farsz, bo mokry farsz powoduje, że pod wpływem wysokiej temperatury wytwarza się para wodna i sajgonki pęcznieją a następnie pękają. Za drugim razem sporządziłem farsz najbardziej suchy jak się dało, ale szczerze mówiąc nie wiele to dało. Sajgonki znowu mi się rozpadły. Problem polega na tym, że ciasto ryżowe wrzucone na głęboki tłuszcz przykleja się od razu do wszystkiego (czyli do swoich kolegów i do patelni). Nawet jak zrobimy zupełnie suchy farsz sajgonki z ciasta ryżowego mają duże szanse się rozwalić.

Jeśli więc ktoś wam mówi, że sajgonki należy robić z ciasta ryżowego nie wierzcie. Sajgonki trzeba przygotować z ciasta pszennego, które w Polsce można kupić zamrożone. Na okładce zobaczymy napis „spring rolls” bo tak na sajgonki mówi się w krajach anglojęzycznych.

Gdy już ustaliliśmy jakie powinniśmy użyć ciasto pochylmy się nad farszem. Podobnie jak w przypadku polskich pierogów farszu może być tyle, ile kucharzy. Ponieważ jednak chcemy zrobić sajgonki prawie wegetariańskie głównym składnikiem naszych będą warzywa. Azjatyckość potrawy otrzymuje się natomiast poprzez grzyby mun oraz dodatki smakowe, którymi są sos ostrygowy, sos sojowy, ocet ryżowy oraz imbir.

Azjatyckość prawie wegetariańskich sajgonek otrzymuje się natomiast poprzez grzyby mun oraz dodatki smakowe, którymi są sos ostrygowy, sos sojowy, ocet ryżowy oraz imbir.

Ponieważ w paczce zamrożonego ciasta na sajgonki mamy 40 placków trzeba zrobić od razu 40 sajgonek bo ciasta nie wolno ponownie zamrażać (tak w każdym razie jest napisane na opakowaniu). 4 (no góra 5) sajgonek tego typu to jest dawka w zupełności wystarczająca na porcję obiadową. W przypadku dwóch porcji smażymy wiec 10 sajgonek, a pozostałe 30 zamrażamy. Gdy znowu najdzie nas ochota na prawie wegetariańskie sajgonki wrzucamy je na patelnie zamrożone – próbowałem i szczerze mówiąc nawet były smaczniejsze od tych świeżo zrobionych a na pewno nie były gorsze w smaku.

Sposób przygotowania

1
Gotowe
25 minut

Grzyby mun (bo mamy przecież suszone) zalewamy ciepła wodą na 10 minut. Cukinię, kapustę pekińską, marchew, grzyby mun, czerwoną paprykę i papryczkę chili kroimy w cienkie słupki. Czosnek i imbir drobno siekamy. Z dymki drobno siekamy białe, a zielone części kroimy na kawałki długości 1 cm. Na porządnie rozgrzany olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia wrzucamy z krótkimi przerwani wszystkie warzywa w takiej kolejności cały czas mieszając: białą część cebulki, paprykę chili, marchew, czerwoną paprykę, grzyby mun, kapustę pekińską i na koniec imbir i czosnek. Podsmażamy niezbyt długo. Warzywa, szczególnie dotyczy to marchwi powinny być twardawe.

2
Gotowe
5 minut

Przyprawiamy sosem ostrygowym (z powodu którego potrawa robi się prawie wegetariańska, jeśli chcecie naprawdę wegetariańską a nawet wegańską to po prostu sos ostrygowy pomińcie), sosem sojowym oraz octem ryżym. Podsmażamy jeszcze chwilę, żeby nadzienie na sajgonki było jak najmniej wilgotne. Dodajemy zieloną cebulkę. Odstawiamy do wystygnięcia.

3
Gotowe
20 minut

Ciasto na sajgonki należy wyjąć z zamrażalnika 20 minut przez przyrządzaniem potrawy. Gdy farsz nieco wystygnie nakładamy niewielką ilość na placki i zawijamy w ten sposób by farsz nie miał możliwości wydostać się podczas smażenia. Na patelnię wlewamy dość sporo oleju rzepakowego tak żeby sajgonki były zanurzone w co najmniej jednej trzeciej. Po chwili smażenia odwracamy sajgonki.

4
Gotowe

Sajgonki podajemy z bardzo prostym do zrobienia sosem, który składa się z wody, cukru, sosu rybnego oraz drobno posiekanych papryki chili i czosnku.

Wojciech Duś

Absolwent Technikum Gastronomicznego w Krakowie, gdy mieściło się jeszcze na ulicy Siennej. W zawodzie jednak nie pracował, wybrał profesję dziennikarską. Jest wynalazcą słynnej jajecznicy z surowymi żółtkami. Uwielbia kuchnię azjatycką, włoską i… polską.

Wegański pad thai z wędzonym tofu, marchewką i cukinią fot. Wojciech Duś/Zupowicz.pl
poprzedni
Wegański pad thai z wędzonym tofu, cukinią i marchewką
Wegański smalec z fasoli z jabłkiem fot. Wojciech Duś
następny
Wegański smalec z białej fasoli z jabłkiem
Wegański pad thai z wędzonym tofu, marchewką i cukinią fot. Wojciech Duś/Zupowicz.pl
poprzedni
Wegański pad thai z wędzonym tofu, cukinią i marchewką
Wegański smalec z fasoli z jabłkiem fot. Wojciech Duś
następny
Wegański smalec z białej fasoli z jabłkiem