Pyszna i egzotyczna sałata z kumkwatem

0 0
Pyszna i egzotyczna sałata z kumkwatem

Podziel się w social mediach:

Albo skopiuj link i się podziel nim

Składniki

Dostosuj
2 sztuki sałata rzymska
10 sztuk kumkwat
1 sztuka kaki
40 g orzechy włoskie
1 sztuka cytryna
oliwa z oliwek
łyżeczka cukier
szczypta sól
pieprz do smaku
Dieta:
  • Bezglutenowe
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
Kuchnie:
  • 9 minut
  • Porcje 4
  • Łatwe

Składniki

Co i jak

Podziel się

Ostatnio na spotkanie z przyjaciółmi wziąłem 10 kumkwatów. Rozdałem je i czekałem na komentarze. Nikt nie powiedział, że to super smaczny owoc i teraz będą go jadali. Bo powiedzmy sobie szczerze, kumkwat smakuje jak nieco mniej kwaśna cytryna i skórka od pomarańczy jednocześnie. Ale ja znalazłem dla tego owocu absolutnie genialne zastosowanie.

Otóż kumkwat dodany do sałaty podnosi ją na wyżyny smaku. Trzeba go jedynie dodając do sałaty cienko pokroić, najlepiej ostrym nożem. Kumkwat ma tak intensywny aromat, że cała sałata przejdzie pysznym cytrusowym smakiem. Dodatkowo w takiej formie sam kumkwat smakuje całkiem nieźle.

100 gramów kumkwatu zawiera tylko około 70 kcal, czyli sześc razy mniej niż pączek.

Nazwa kumkwat oznacza w języku chińskim złotą pomarańczę, bo to właśnie z Chin wywodzi się ten malutki owoc. Do Europy przywiózł go żyjący w XIX wieku szkocki przyrodnik Robert Fortune. Co ciekawe kumkwat należy do cytrusów, które są odporne na niskie temperatury. Może przeżyć nawet 10 stopni poniżej zera.



W 100 gramach kumkwatu jest około 44 miligramów witaminy C. Jak na cytrusy jest to dawka przeciętna. Jak na rośliny jest to dawka mała, bo na przykład w natce pietruszki jest około 180 miligramów na 100 gramów. Niezależnie od tego dzięki tej witaminie C kumkwat ma dobry wpływ na skórę. Także pozytywnie wpłynie na skórę spora zawartość beta-karotenu. Kumkwat jest też idealny dla dbających o linię, jest bowiem niskokaloryczny – 100 gramów kumkwatu zawiera tylko około 70 kcal, czyli sześc razy mniej niż pączek.

Sposób przygotowania

1
Gotowe
3 minuty

Z sałaty rzymskiej odrywamy dwa wierzchnie liście. Odcinamy korzeń i kroimy sałatę w poprzek na trzy części, a następnie te części rozbieramy i wkładamy do miski na sałatę. Ortodoksi uważają, że sałaty nie powinno się kroić nożem, a w każdym razie nie metalowym, bo utlenia witaminy. Ortodoksi mogą więc albo porwać sałatę ręcznie, albo kupić plastikowy nóż. Ma to sens choćby z tego powodu, że te nieutlenione witaminy z wszystkich sałat w naszym życiu, mogą nam to życie przedłużyć o mniej więcej 17 sekund :-)

2
Gotowe
3 minuty

Do pokrojonej, tudzież porwanej sałaty, dodajemy owoce. Kumkwat kroimy na cienkie plasterki, a kaki w niezbyt duża kostkę. Dosypujemy orzechy włoskie.

3
Gotowe
3 minuty

Z cytryny, oliwy z oliwek, soli, pieprzu i cukru robimy sos winegret. Wyciskamy sok z połowy cytryny do garnuszka. Dodajemy łyżeczkę cukru, solidną szczyptę soli oraz pieprz do smaku i mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy dwa razy tyle oliwy z oliwek i mieszamy aż do uzyskania matowej emulsji. Wlewamy sos do sałaty i delikatnie mieszamy.

4
Gotowe

Sałata ta pasuje prawie do wszystkiego, ale znakomicie sprawdza się z rybami. Kaki i kumkwat to ważne składniki tej potrawy, ale zamiast sałaty rzymskiej możemy zastosować każdą inną o delikatnym smaku (czyli niekoniecznie rukolę). Można też zamiast orzechów włoskich dodać inne orzechy, pestki słonecznika czy pestki dyni.

Wojciech Duś

Absolwent Technikum Gastronomicznego w Krakowie, gdy mieściło się jeszcze na ulicy Siennej. W zawodzie jednak nie pracował, wybrał profesję dziennikarską. Jest wynalazcą słynnej jajecznicy z surowymi żółtkami. Uwielbia kuchnię azjatycką, włoską i... polską.

Barszcz czerwony fot. Wojciech Duś/Zupowicz.pl
poprzedni
Barszcz czerwony (niekoniecznie) wigilijny
Krewetki smażone na maśle fot. Wojciech Duś/Zupowicz.pl
następny
Krewetki smażone na maśle i papryczce chili
Barszcz czerwony fot. Wojciech Duś/Zupowicz.pl
poprzedni
Barszcz czerwony (niekoniecznie) wigilijny
Krewetki smażone na maśle fot. Wojciech Duś/Zupowicz.pl
następny
Krewetki smażone na maśle i papryczce chili