Składniki
-
3 jajka
-
30 gramów masło
-
1 sztuka cebula
-
koperek
-
sóldo smaku
-
pieprzdo smaku
Co i jak
Mój przepis na jajecznicę jest genialny. Niestety jak wskazuje moje wieloletnie doświadczenie tylko ja tak uważam.
Myślę, że liczba osób, które skosztowały mojej jajecznicy oscyluje w okolicach 50. Z przykrością stwierdzam, że żadna z nich nie była zachwycona. Kompletnie nie rozumiem dlaczego. Żeby dłużej nie przedłużać. Mój pomysł na jajecznicę jest w swej prostocie jedyny w swoim rodzaju, Chodzi mianowicie o to żeby żółtek nie wrzucać na patelnię. Gdy to mówię zawsze wtedy słyszę pytanie: Jak to? Z samych białek? Nie. Nie z samych białek. Żółtka trzeba dodać już po zdjęciu patelni z kuchenki, żeby pozostały płynne, bo dzięki temu jajecznica jest po prostu wyśmienita.
Do jajecznicy można dodać naprawdę niezliczoną liczbę składników. Od klasycznej cebuli czy kiełbasy i szynki poprzez pomidory a na pieczarkach i pomidorach kończąc. Z pewnością nie zaszkodzi też jajecznicy zielenina. Jajecznica na pieczarkach z koperkiem jest przepyszna. Ostatnio zasmakowała mi też bardzo wersja z kiełbasą i odrobiną papryczki chili.
Jaja są niskokaloryczne i zawierają aż 13 witamin i minerałów, doskonałe białko i antyoksydanty. W jajach zwarte są witaminy A, E, D, K oraz B2, B9 i B12 a także fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, selen i jod. Jajo z rana to naprawdę znakomicie rozpoczęty dzień. Wbrew obiegowej opinii cholesterol z jaj nie jest tak groźny, jak sądzono jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Żółtko jaja zawiera luteinę, która polepsza widzenie i chroni oko przed promieniowaniem UVA i UVB. Jednym słowem jaja są super 🙂
Sposób przygotowania
1
Gotowe
10 minut
|
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy cebulę na dość sporej ilości masła, aż do uzyskania barwy złotej/delikatnie przypalonej. Nadmiar masła usuwany z patelni (wystarczy po prostu ściągnąć patelnię z ognia, przechylić ją i łyżką usunąć masło - chodzi o to, że cebula potrzebuje dużo tłuszczu w czasie smażenia, ale już do jedzenia takie ilości masła potrzebne nie są). |
2
Gotowe
3 minuty
|
W trakcie gdy smaży się cebula odrywamy koperek z trzech, czterech łodyg, płuczemy i drobno kroimy. Wrzucamy od razu do miski, w której będziemy podawać jajecznicę. |
3
Gotowe
4 minity
|
Jaja myjemy ciepłą wodą (jeśli Wam to potrzebne do dobrego samopoczucia - ja nigdy nie myje i przez 35 lat jeszcze się nie zatrułem) rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wrzucamy od razu miski, w której będziemy podawać jajecznicę (jest tam już koperek). Na patelnię wrzucamy tylko białka. Ścinające się białko nieco mieszamy, tak by ścięło się całkowicie, ale nie należy z tym mieszaniem przesadzać. Ściągamy patelnię z kuchenki i dodajemy białko z cebulą do miski z żółtkami i koperkiem. Dość dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. To jest pyszne!!! |