Wegański smalec z białej fasoli z jabłkiem

0 0
Wegański smalec z białej fasoli z jabłkiem

Podziel się w social mediach:

Albo skopiuj link i się podziel nim

Składniki

Dostosuj
500 g fasola
800 g cebula
2 sztuki jabłka
suszony majeranek
sos sojowy
sól
pieprz
olej rzepakowy
Dieta:
  • Bezglutenowe
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Porcje 5
  • Łatwe

Składniki

Co i jak

Podziel się

Gdy usłyszałem, że wegański smalec smakuje prawie tak jak prawdziwy smalec pomyślałem sobie „Aha, znowu wariatka” (bo mówiła to kobieta). Ale wiecie co? Wegański smalec smakuje nawet lepiej niż prawdziwy. Jak spróbujecie go raz, wejdzie na stałe do waszego menu.

Wegański smalec to jeden z tych gastronomicznych cudów podobny do czerwonego barszczu, kapusty zasmażanej czy ziemniaków puree. Mimo prostoty i łatwości wykonania jest to coś absolutnie pysznego. Do zrobienia podstawowej wersji smalcu będziemy potrzebowali białą fasolę, cebulę, olej rzepakowy, jabłko i majeranek.

Sposób przygotowania

1
Gotowe
60 minut

Fasolę moczymy przez kilka godzin, a następnie gotujemy w tej wodzie w której moczyliśmy do miękkości. Wody nie należy solić. W przypadku drobnej fasolki w zupełności wystarczy gotować ją pół godziny. Po ugotowaniu odcedzamy fasolę i odstawiamy by lekko przestygła. Broń Boże nie wylewajcie wody z gotowania fasoli. Przyda się nam ona podczas miksowania.

2
Gotowe
25 minut

Cebulę kroimy w dość drobną kostkę (nie jest konieczna przesadna dokładność w końcu i tak dużą część z niej zmielimy) i smażymy na oleju rzepakowym. Oleju nie należy żałować. Tak naprawdę smażenie cebuli jest najważniejsze w całym procesie. Chodzi o to żeby cebula była słodka i nadała smalcowi wegańskiemu odpowiedniego aromatu. Żeby to osiągnąć musimy mieć na patelni dużą ilość cebuli, dużą ilość oleju rzepakowego i musimy smażyć cebulę długo, pilnować jej i cały czas mieszać. Tylko w ten sposób osiągniemy odpowiedni smak i konsystencję cebuli.

3
Gotowe

Cebule smażymy razem z jabłkiem, które wcześniej obieramy i kroimy dość drobno. Dodatkowo do smażenia dodajemy majeranek. Przyprawa ta potrzebna nam jest nie tylko z powody walorów smakowych, ale też dlatego, że działa kojąca na przewód pokarmowy, który akurat za fasolą tak bardzo nie przepada.

4
Gotowe

Po odpowiednim usmażeniu większość cebuli odkładamy, mniej więcej jedną ósmą nadal zostawiamy na patelni by się przypaliła (ale nie spaliła).

5
Gotowe

Fasolę miksujemy z cebula, dodajemy tyle wody z gotowania fasoli by osiągnąć odpowiednią konsystencję smalcu. Podczas miksowania przyprawiamy smalec sosem sojowym, solą i pieprzem. Gdy osiągniemy w miarę jednolitą masę na koniec dodajemy jeszcze pozostawioną na patelni nieco przypaloną cebulę. Ma być ona widoczna w smalcu wegańskim i dodatkowo zwiększy jeszcze aromat.

6
Gotowe

Smalec wegański można jeść solo, można też z chlebem czy na krakersach. Ja bardzo lubię nałożyć go sobie na talerz jak hummus i posypać prażonym słonecznikiem. Pychota. Nie trzeba dodawać, że chleb ze smalcem (wegańskim) znakomicie smakuje z ogórkiem małosolnym.

Wojciech Duś

Absolwent Technikum Gastronomicznego w Krakowie, gdy mieściło się jeszcze na ulicy Siennej. W zawodzie jednak nie pracował, wybrał profesję dziennikarską. Jest wynalazcą słynnej jajecznicy z surowymi żółtkami. Uwielbia kuchnię azjatycką, włoską i… polską.

Prawie wegetariańskie sajgonki fot. Wojciech Duś/Zupowicz.pl
poprzedni
Prawie wegetariańskie sajgonki
Prawie wegetariańskie sajgonki fot. Wojciech Duś/Zupowicz.pl
poprzedni
Prawie wegetariańskie sajgonki