Składniki
-
500 g fasola
-
800 g cebula
-
2 sztuki jabłka
-
suszony majeranek
-
sos sojowy
-
sól
-
pieprz
-
olej rzepakowy
Co i jak
Gdy usłyszałem, że wegański smalec smakuje prawie tak jak prawdziwy smalec pomyślałem sobie „Aha, znowu wariatka” (bo mówiła to kobieta). Ale wiecie co? Wegański smalec smakuje nawet lepiej niż prawdziwy. Jak spróbujecie go raz, wejdzie na stałe do waszego menu.
Wegański smalec to jeden z tych gastronomicznych cudów podobny do czerwonego barszczu, kapusty zasmażanej czy ziemniaków puree. Mimo prostoty i łatwości wykonania jest to coś absolutnie pysznego. Do zrobienia podstawowej wersji smalcu będziemy potrzebowali białą fasolę, cebulę, olej rzepakowy, jabłko i majeranek.
Sposób przygotowania
1
Gotowe
60 minut
|
Fasolę moczymy przez kilka godzin, a następnie gotujemy w tej wodzie w której moczyliśmy do miękkości. Wody nie należy solić. W przypadku drobnej fasolki w zupełności wystarczy gotować ją pół godziny. Po ugotowaniu odcedzamy fasolę i odstawiamy by lekko przestygła. Broń Boże nie wylewajcie wody z gotowania fasoli. Przyda się nam ona podczas miksowania. |
2
Gotowe
25 minut
|
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę (nie jest konieczna przesadna dokładność w końcu i tak dużą część z niej zmielimy) i smażymy na oleju rzepakowym. Oleju nie należy żałować. Tak naprawdę smażenie cebuli jest najważniejsze w całym procesie. Chodzi o to żeby cebula była słodka i nadała smalcowi wegańskiemu odpowiedniego aromatu. Żeby to osiągnąć musimy mieć na patelni dużą ilość cebuli, dużą ilość oleju rzepakowego i musimy smażyć cebulę długo, pilnować jej i cały czas mieszać. Tylko w ten sposób osiągniemy odpowiedni smak i konsystencję cebuli. |
3
Gotowe
|
Cebule smażymy razem z jabłkiem, które wcześniej obieramy i kroimy dość drobno. Dodatkowo do smażenia dodajemy majeranek. Przyprawa ta potrzebna nam jest nie tylko z powody walorów smakowych, ale też dlatego, że działa kojąca na przewód pokarmowy, który akurat za fasolą tak bardzo nie przepada. |
4
Gotowe
|
Po odpowiednim usmażeniu większość cebuli odkładamy, mniej więcej jedną ósmą nadal zostawiamy na patelni by się przypaliła (ale nie spaliła). |
5
Gotowe
|
Fasolę miksujemy z cebula, dodajemy tyle wody z gotowania fasoli by osiągnąć odpowiednią konsystencję smalcu. Podczas miksowania przyprawiamy smalec sosem sojowym, solą i pieprzem. Gdy osiągniemy w miarę jednolitą masę na koniec dodajemy jeszcze pozostawioną na patelni nieco przypaloną cebulę. Ma być ona widoczna w smalcu wegańskim i dodatkowo zwiększy jeszcze aromat. |
6
Gotowe
|
Smalec wegański można jeść solo, można też z chlebem czy na krakersach. Ja bardzo lubię nałożyć go sobie na talerz jak hummus i posypać prażonym słonecznikiem. Pychota. Nie trzeba dodawać, że chleb ze smalcem (wegańskim) znakomicie smakuje z ogórkiem małosolnym. |