Zupa dyniowa
Zupa dyniowa z imbirem i kurkumą oraz pestkami dyni

0 1
Zupa dyniowa

Podziel się w social mediach:

Albo skopiuj link i się podziel nim

Składniki

Dostosuj
4 kg dynia hokkaido
2 litry bulion warzywny
1 kg marchew
0,5 kg cebula
5 ząbków czosnek
oliwa z oliwek
imbir
kurkuma
gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
suszone pestki dyni do podania
Dieta:
  • Bezglutenowe
  • Uwaga Ostre
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
Kuchnie:
  • 60 minut
  • Porcje 10
  • Średnio trudne

Składniki

Co i jak

Podziel się

Gotowania tej pysznej zupy dyniowej nauczyła mnie piękna dziewczyna o imieniu Sarah, gdy wydawało mi się, że już wszystkie zupowe rozumy świata pozjadałem.

Zabrzmi to jak bluźnierstwo, ale w zupie dyniowej, dynia wcale nie jest najważniejsza. Nie oszukujmy się: dynia jest warzywem o raczej delikatnym smaku. Oczywiście znawcy dyni będą się kłócić i wychwalać ją pod niebiosa. Ja też lubię dynię, ale moim zdaniem dobrą zupę dyniową uda się zrobić z wielu odmian halloweenego produktu. Żeby jednak nie pozostawić czytelnika bezradnego zrobię zupę dyniową z odmiany o nazwie hokkaido.



Hokkaido to jedna ze smaczniejszych dyń, ma też piękny pomarańczowy kolor i jest stosunkowa mała. Żeby z dyni wydobyć to co w niej najpiękniejsze koniecznie trzeba ją upiec. Gdy nie mamy piekarnika wystarczy dynię podsmażyć, ale upieczenie w obecności oliwy z oliwek, daje zdecydowanie najlepszy efekt.

Kurkuma nada zupie dyniowej specyficznego orientalnego blasku

Surowa dynia ma piękny pomarańczowy kolor, gdy jednak poddamy ją – żeby się wyrazić brzydko – obróbce cieplnej zmieni kolor na nieco bardziej matowy. Z tego powodu warto do zupy dyniowej dodać marchewkę oraz kurkumę. Marchewka doda nie tylko koloru, ale też słodyczy, kurkuma natomiast oprócz pięknej barwy nada potrawie specyficznego orientalnego blasku.



Kluczową przyprawą w przypadku zupy dyniowej jest jednak imbir, którego nie należy żałować. Imbir nie tylko nada wspaniałego ostrego smaku potrawie, ale też uczyni ją rozgrzewającą w sam raz na jesienne i zimowe wieczory. Dodatkowo warto wspomnieć, że imbir ma właściwości bakteriobójcze więc może uchronić nas przed chorobą.

Sposób przygotowania

1
Gotowe
40 minut

Dynię myjemy, kroimy na niewielkie kawałki (na przykład na 8 mniej więcej równych części). Skrapiamy dynię oliwą i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut w temperaturze 160 stopni. Dynię trzeba obserwować. Gdy końcówki się troszkę przypalą trzeba wyciągać.

2
Gotowe
30 minut

Cebule i czosnek delikatnie podsmażamy na oliwie (możemy to robić już w docelowym garnku zupowym). Raczej nie należy przypalić. Do cebuli i czosnku dorzucamy obraną i pokrojoną marchewkę i chwilkę dusimy (2-3 minuty). Następnie wrzucamy do garnka dynię i zalewamy całość bulionem warzywnym. Po zagotowaniu dusimy około 20 minut.

3
Gotowe
5 minut

Gdy marchew będzie wystarczająco miękka miksujemy całość na gładki krem. Następnie doprawiamy gałka muszkatołową, kurkumą, solą, pieprzem i przede wszystkim imbirem. Na cztery kilogramy dyni zupełnie spokojnie możemy dodać solidny kawał imbirowego korzenia. Pamiętajcie, że smak imbiru dojrzewa w zupie. Nie od razu poczujecie jego moc.

4
Gotowe
1 minuta

Podczas podawania obsypujemy zupę pestkami z dyni oraz skrapiamy oliwą. Smacznego.

Wojciech Duś

Absolwent Technikum Gastronomicznego w Krakowie, gdy mieściło się jeszcze na ulicy Siennej. W zawodzie jednak nie pracował, wybrał profesję dziennikarską. Jest wynalazcą słynnej jajecznicy z surowymi żółtkami. Uwielbia kuchnię azjatycką, włoską i… polską.

Zupa pomidorowa fot. Zupowicz.pl
poprzedni
Zupa pomidorowa
Zupa Ziemniaczana fot. Sarah Eva Balikowski/NajlepszePiosenki.pl
następny
Zupa ziemniaczana
Zupa pomidorowa fot. Zupowicz.pl
poprzedni
Zupa pomidorowa
Zupa Ziemniaczana fot. Sarah Eva Balikowski/NajlepszePiosenki.pl
następny
Zupa ziemniaczana