Najlepsza zupa pomidorowa na świecie
Zupa ze świeżych pomidorów z domowymi kluseczkami

1 1
Najlepsza zupa pomidorowa na świecie

Podziel się w social mediach:

Albo skopiuj link i się podziel nim

Składniki

Dostosuj
4 kg pomidory różne, ale czerwone gatunki dojrzewające na słońcu
200 g masło kostka
2 l bulion warzywny marchew, pietruszka, seler, por, cebula, liść laurowy, ziele angielskie
3 jajka
200 g mąka pszenna
sól
pieprz
cukier
Dieta:
  • Wegetariańskie
Kuchnie:
  • 50 minut
  • Porcje 10
  • Średnio trudne

Składniki

Co i jak

Podziel się

Podobno niemal każdy kucharz twierdzi, że robi najlepszą zupę pomidorową na świecie.

Jest to o tyle prawdopodobne, że ja właśnie tak myślę o swojej pomidorówce. Jest arcydziełem. Jeśli więc chcecie wiedzieć jak zrobić najlepszą zupę pomidorową świata skoncentrujcie się.

Po pierwsze żeby zupa pomidorowa była naprawdę dobra potrzebujemy… dobrych pomidorów. Wbrew pozorom nie jest to takie proste. Jedynie dojrzewający w słońcu polski jesienny pomidor jest godzien tego by skończyć w zupie. Tak nawiasem mówiąc nie rozumiem czemu na wszystkich placach w Polsce nieco przejrzałe pomidory sprzedaje się jako „na zupę”. Owszem pomidor na zupę powinien być dojrzały, ale już niekoniecznie podgnity. Jeśli więc chcecie naprawdę zrobić dobrą zupę pomidorową wybierajcie pomidory dojrzałe, miękkie, ale przecież nie nadpsute.

Pomidor musi być dojrzewający w słońcu i być wrażliwy na sparzenie

Odmian pomidorów jest Ci u nas dostatek. Malinowy, lima, bawole serce. Nie ma to wielkiego znaczenia – kluczowe są dwie sprawy. Pomidor musi być dojrzewający w słońcu i być wrażliwy na sparzenie. Dobra zupa pomidorowa to bowiem taka, w której nie pływają skórki pomidora, a niektóre odmiany (np. Lima) obierają się bardzo opornie. Pomidory, które nadają się na zupę zaczynają pojawić się w Polsce w okolicach końca maja i są obecne na placu do połowy listopada.



Drugi niezwykle ważny składnik doskonałej zupy pomidorowej to masło. Można zrobić pomidorówkę na oliwie, a nawet na oleju rzepakowym, ale magiczny smak osiągniemy tylko z pomocą masła (prawdziwego). Masła nie możemy żałować – pod wpływem tłuszczu zwartego w maśle pomidory zmieniają smak i kolor na bardziej intensywnie czerwony. Na kilogram pomidorów potrzebujemy około 50 gramów masła. Czyli żeby zrobić zupę z 4 kilogramów pomidorów potrzebna nam będzie kostka masła (200 g).

Niezwykle ważny składnik doskonałej zupy pomidorowej to masło.

W naszych opowieściach kulinarnych o zupie pomidorowej przyszła teraz pora na cukier. Tym razem sprawa nie jest specjalnie skomplikowana. Po prostu zupę pomidorową trzeba delikatnie posłodzić. Jakoś tak to jest, że słonym potrawom cukier prawie zawsze dobrze robi. Oczywiście, nie przesadźcie, to nie ma być dżem pomidorowy. Na 4 kg pomidorów zupełnie wystarczą dwie łyżeczki cukru.



Sposób przygotowania

1
Gotowe
25 minut

Pomidory zalewamy wrzątkiem na bardzo krótki czas. Ideałem jest żeby łatwo się obierały, ale żeby skórka odchodziła bez fragmentów pomidora. Nie ma potrzeby pomidorów nacinać, ani zostawiać na długo we wrzątku. Pomidory obieramy ze skórki i wykrawany z nich gniazda. Dwie trzecie pomidorów wkładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę i miksujemy. Jedną trzecią kroimy w kostkę i także dodajemy do garnka (ma to o tyle znaczenie, że przyjemnie jest poczuć w zupie pomidorowej fragment pomidora). Dodajemy pokrojone masło, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy nie dłużej niż pięć minut. Dolewamy bulion warzywny oraz tyle wody, żeby zupa pomidorowa miała odpowiednia konsystencję. Zagotowujemy.

2
Gotowe
15 minut

W tak zwanym międzyczasie (czyli gdy pomidory się gotują) przygotowujemy ciasto na kluski. Do garnuszka wybijamy całe jajka, solimy i pieprzymy (dwie szczypty soli, dwa razy przekręcamy młynikiem do pieprzu), następnie dodajemy mąkę i mieszamy z jajkami. Mąki dodajemy tak dużo aż ciasto nie będzie już chciało mąki przyjmować (czyli dajemy jej jakby za dużo). Następnie dolewamy do ciasta odrobinę ciepłej, a nawet gorącej wody (około 70 stopni) i mieszamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno być znacznie gęstsze niż na naleśniki. Następnie łyżką wkładamy niezbyt duże porcje ciasta do gotującej się zupy pomidorowej. Po nałożeniu wszystkich klusek dajemy zupie pogotować się jeszcze z trzy minuty.

3
Gotowe
1 minuta

Chudzielcy i niejadki w tym momencie kończą i są szczęśliwi bo właśnie ugotowali najlepszą zupę pomidorową w swoim życiu. Pozostałe osoby mogą dodać jeszcze śmietanę. Ja często dodaję 30 procentową bo czyni ona pomidorówkę absolutnie magiczną. Tak tłusta śmietana nie zetnie się w zupie więc nie trzeba kombinować z hartowaniem.

4
Gotowe
1 minuta

Pozostało jeszcze doprawienie zupy solą, pieprzem i cukrem, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście. Smacznego.

Wojciech Duś

Absolwent Technikum Gastronomicznego w Krakowie, gdy mieściło się jeszcze na ulicy Siennej. W zawodzie jednak nie pracował, wybrał profesję dziennikarską. Jest wynalazcą słynnej jajecznicy z surowymi żółtkami. Uwielbia kuchnię azjatycką, włoską i... polską.

Zupa dyniowa fot. Sarah Eva Balikowski/Zupowicz.pl
następny
Zupa dyniowa
Zupa dyniowa fot. Sarah Eva Balikowski/Zupowicz.pl
następny
Zupa dyniowa