Składniki
-
200 gramów szpinak
-
0,5 kg buraki czerwone
-
1 opakowanie tofu
-
1 główka czosnek
-
100 gramów masło
-
1 średnia cebula
-
0,5 litra bulion warzywny
Co i jak
Gotowanie tej dosyć eksperymentalnej zupy nauczyła mnie osoba bliska mojemu sercu.
Choć wydaje się, że jej składniki nie gwarantują czegoś wyjątkowego, zupa ze szpinaku i pieczonych buraków z tofu to naprawdę udane doświadczenie smakowe. Na dodatek wegetariańskie, bezglutenowe i super zdrowe.
Bardzo ważny w zupie ze szpinaku i pieczonych buraków z tofu jest wywar warzywny. Oczywiście możecie wykorzystać gotowe buliony warzywne, szczególnie te nieco lepsze, ekologiczne, ale gdy wykorzystacie świeży własnej roboty bulion warzywny potrwa zyska dodatkowo blask (czy raczej głębię smaku) .
Na smak zupy ze szpinaku i pieczonych buraków składają się przede wszystkim buraki i szpinak. Tofu to ciekawy dodatek, ale nie mający wielkiego wpływu na smak potrawy. Tofu nadaje zupie jedynie nieco orientalnego sznytu. Żeby zupa była dobra szpinak trzeba przesmażyć z czosnkiem i masłem, a buraki należy upiec w piekarniku, bo wtedy wydobywa się z nich super aromat i słodycz.
Wiele na to wskazuje, że szpinak pochodzi ze starożytnej Persji.
Wiele na to wskazuje, że szpinak pochodzi ze starożytnej Persji. Stamtąd dotarł poprzez Indie do Chin gdzie nazywano go „perskim warzywem”. W 827 roku Saraceni przywieźli szpinak na Sycylię. Pierwsza wzmianka o szpinaku pojawiła się w X-wiecznej pracy medycznej al-Raziego. We Francji szpinak pojawił się w XIV wieku. Anglicy też musieli znać go już w tym czasie bo znalazł się w książce kucharskiej z 1390 roku „Forme of Cury”.
Wszyscy wiedzą, że szpinak jest źródłem żelaza. Najnowsze badania pokazują jednak ze w związku z z dużą ilością kwasu szczawiowego minerały zwarte w szpinaku są bardzo słabo przyswajalne przez człowieka. Ale szpinak zawiera też witaminy: C, E, K, B1, B2, B6. Jest też bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Naukowcy udowodnili również, że szpinak opóźnia procesy utraty pamięci, czyli przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera. Jedzenie szpinaku chroni też przed chorobą Parkinsona.
Jak już wspomniałem w zupie ze szpinaku i pieczonych buraków tofu jest fikuśnym dodatkiem, ale w razie braku możecie też dodać jednego ziemniaka albo batata.
Sposób przygotowania
1
Gotowe
|
Buraki myjemy i w całości wkładamy do piekarnika (160 stopni) na pół godziny. Gdy buraki się pieką obieramy i drobno kroimy cebulę oraz wyciskamy czosnek (tak, ma być go tak dużo - cała główka) i przesmażamy na maśle. Trzeba pilnować, bo nie chcemy żeby czosnek się przypalił. Po chwili smażenia dodajemy szpinak. Szpinak trzeba dodawać porcjami, bo cały od razu się na patelni nie zmieści. Dusimy szpinak około 5-7 minut. |
2
Gotowe
|
Buraki wyciągamy z piekarnika, czekamy aż nieco przestygną, obieramy ze skórki i kropimy jak nam się podoba, ale tak żeby ładnie w zupie wyglądały :-). Pokrojone buraki wkładamy do garnka zupowego. Dodajemy usmażony szpinak, zalewany bulionem, dolewany niezbyt dużo wody i gotujemy około 7-8 minut. Chodzi tylko o to żeby smaki się pomieszały, bo buraki po upieczeniu będą słodkie i miękkie. |
3
Gotowe
|
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę tofu, które pod wpływem temperatury zrobi się przyjemnie rozpływające się w ustach. Smacznego! |