Włoska Pizzeria & Ristorante, czyli pochwała atramentu
Łaskawy los zaprowadził mnie w wieczór sylwestrowy 2021/2022 do lokalu o wdzięcznej nazwie Włoska Pizzeria & Ristorante .
Zdecydowanie podoba mi się nazwa lokalu. Słowo Włoska obiecuje prostotę i jednocześnie wykwintność. Słowo Ristorante sugeruje natomiast pewną dozę pretensjonalności. Na szczęście pretensjonalność nie góruje nad wykwintnością.
Na początek warto powiedzieć parę słów o obsłudze we Włoska Pizzeria & Ristorante . Nie ma nic gorszego w restauracji niż kelner, który przychodzi co dwie minuty i pyta czy wszystko jest ok. Jeszcze gorsza wersja to ten co pyta, czy smakuje. We Włoskiej znają umiar i są dostępni wtedy kiedy są potrzebni, a na pytanie „jak jeść ostrygę” potrafią odpowiedzieć bez wyższości 😊.
O tej wspomnianej ostrydze nie mogę niestety powiedzieć zbyt wiele, bo zgodnie z instrukcją ją przełknąłem i za wiele nie poczułem 😊. Ale podobno zadaniem ostrygi jest wyostrzenie apetytu i to się udało.
Na początek na prośbę młodszych uczestników sylwestrowej biesiady na stole pojawiła się focaccia. Głodny człowiek zawsze z przyjemnością zje chleb, a focaccia to przecież jeden z najbardziej udanych pomysłów na pieczywo. Focaccia we Włoska Pizzeria & Ristorante jest taka jak trzeba. W sam raz by nieco pobudzić apetyt.
Margherita Di Buffala
Jak wiadomo focaccia to taka pizza bez dodatków nikogo więc nie zdziwi, że ciasto podanej wkrótce Margherity Di Buffala spełniało najwyższe standardy. Zaskoczył mnie nieco smak sosu pomidorowego na pizzy, bo zapowiadany jest jako połączeniu dwóch rodzajów smażonych świeżych pomidorów a smakował zupełnie jak passata z Biedronki. Troszkę narzekam, ale od teraz będę już tylko chwalić.
Największe komplementy należą się Włoskiej za makarony własnej roboty. Każdy kto skosztował makaronu domowego we Włoszech zdaje sobie sprawę, że wcześniej jadał wyroby makaronopodobne. Po prostu świeżo zrobiony makaron smakuje zupełnie inaczej niż kupiony w sklepie, a mówiąc inaczej, mamy na myśli lepiej.
Spaghetti nero z krewetkami
Szczyty włoskiej rozpusty smakowej szef kuchni Włoska Pizzeria & Ristorante osiągnął robiąc spaghetti nero z krewetkami. Krewetki są w tej potrawie jedynie fikuśnym dodatkiem. Kluczem jest makaron który robi się dodając atrament z mątwy (łacińska nazwa mątwy to sepia officinalis, bo od niej właśnie wziął się kolor sepia – barwnika z mątwy używano do malowania jeszcze w XIX wieku) . Dzięki temu makaron zyskuje czarną barwę, ale co ważniejsze także niesamowity smak. W Pizzeria & Ristorante Włoska smak spaghetti nero jest jedynie delikatnie podbitym maślanym sosem i przyprawami. Rzecz ze wszech miar godna polecenia.
Pappardelle z szarpaną wołowiną aromatycznym sosem pomidorowym i serem Grana Padano to kolejna potrawa, którą miałem okazję skosztować. Jeśli lubicie melodie, które już znacie z pewnością nie poczujecie zawodu. Wołowina miękka, sos aromatyczny, a makaron tylko odrobinę za mało al dente, ale generalnie pappardelle rzadko udaje się zrobić al dente.
Domowe gnocchi ziemniaczane, grzyby sezonowe
Na koniec prawdziwego jedzenia skosztowałem Domowe gnocchi ziemniaczane, grzyby sezonowe, ser kremowy, ser Pecorino Romano, Jak wiadomo „nioki” to takie włoskie kopytka, ale kto by chciał jeść kopytka z grzybami 🙂 Gnocchi z sosem grzybowym we Włoska Pizzeria & Ristorante jest to potrawa wykwintna głównie ze względu na kremową konsystencję sosu i jego grzybową delikatność. Paniom, które nie używają brzydkich słów powinno smakować.
Na koniec końców skosztowaliśmy jeszcze tiramisu, dzięki czemu upewniliśmy się, że we Włoska Pizzeria & Ristorante potrafią nie tylko znakomicie gotować, ale też znają się na deserach.
Pięć osób (z tego dwie bardzo młode) bardzo się objadły, a dwie dość solidnie wstawiły za 650 zł – wypito dwie butelki wina Louis Hauller Gewurztraminer Cuvee Prestige. Nie było jednym słowem tanio, ale wieczór sylwestrowy zostanie z pewnością zapamiętany na długo.
Włoska Pizzeria & Ristorante
Kraków, Sukiennicza 8